Nieuw zorgleven voor Mariënhaven
Na de metamorfose van verzorgingshuis Mariëngaarde tot wooncomplex Marius met 107 appartementen, is het naastgelegen Mariënhaven aan een tweede zorgleven begonnen. Donderdagmiddag was in Warmond de opening van het tot zorgvilla omgevormde gebouw met 31 appartementen en zes hotelkamers.
Uiterlijk lijkt er nauwelijks iets veranderd aan het monumentale pand dat in een lommerrijke omgeving ligt. Of het moet zijn dat de stenen aan de gevel weer een frisse aanblik bieden.
Na anderhalve eeuw dienst te hebben gedaan als Groot Seminarie, deden de monumentale panden aan het einde van de Bisschopslaan enkele tientallen jaren dienst als zorgcomplex. Nadat zorginstantie Marente in 2017 Mariënhaven en Mariëngaarde had verkocht, brak er een nieuwe fase aan. Mariëngaarde kreeg een woonbestemming met duurdere, maar ook goedkopere appartementen, zodat ook jongeren een plek kon worden geboden. Het Kompas dat achter Mariënhaven ligt, wacht nog op ontwikkeling. Het gebouw gaat tegen de vlakte waarna er ruimte ontstaat voor woningen.
Mariënhaven heeft zijn zorgbestemming behouden. De zorgvilla vormt inmiddels het dertiende complex van de Valuas Zorggroep, maar toen het pand in 2019 werd aangekocht had Valuas pas net zijn derde onderkomen in Den Haag in portefeuille. Intussen speelde ook de overname door Valuas van Nova Zembla Zorg, dat met Villa Oranjepark en Het Witte Huis al twee gebouwen in Oegstgeest in beheer had. Was een derde gebouw, zo dichtbij dan wel verstandig? „Maar nadat ik hier ben gaan kijken en zag dat het best wat kon worden, is besloten het te gaan doen”, zei algemeen directeur Erik van den Boom.
De Teylingse wethouder Marlies Volten zag het tevreden aan. „Dit project loopt al jaren. Het was in verkommerde toestand, maar nu is het heel mooi.” Vooral vanwege het parkeren – aantal plaatsen en plek – was er veel weerstand in de omgeving. Zo kwamen er 250 zienswijzen bij de gemeente binnen. Maar uitvoerig overleg zorgde ervoor dat het bestemmingsplan uiteindelijk als hamerstuk door de gemeenteraad werd aangenomen. „Ik ben heel blij dat de zorg hier weer is teruggekeerd”, zei Voltens collega Reny Wietsma bij de opening van het nieuwe Mariënhaven.
De bewoners van de 31 appartementen huren hun woonruimte, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Zo moet er een indicatie zijn op basis van de Wet langdurige zorg, maakte locatiemanager Yvonne van Engelen duidelijk. De zorg krijgen de bewoners van huisartsen, fysiotherapeuten en logopedisten uit de omgeving. Daarnaast is er een serviceteam dat zorgt voor het huishouden en de maaltijden. De zes hotelkamers zijn
bedoeld voor revalidatie, maar ook om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten door zorgbehoevenden tijdelijk een plek te bieden.
Dit artikel is afkomstig van de redactie van Leidsch Dagblad www.leidschdagblad.nl
Origineel artikel: pdf download
OVERIGE PROJECTEN
ONDERSTEUNING